fredag 12 juni 2009

Den Gud som finns till

Humanisterna har startat en kampanj med budskapet Gud finns nog inte. Det är spännande att ateisterna bedriver mission för att sprida sin övertygelse. De har de all rätt att göra. Redan Balthasar Hubmaier försvarade på 1500-talet ateisternas rätt att uttrycka sina åsikter. Det är också bra att frågor om Gud och tro diskuteras öppet i media. Ett stort tack till humanisterna för att de hjälper till att föra upp frågan. Idag fick t.ex. Elisabeth Sandlund debattera med Christer Sturmark i SVT:s morgonsoffa. Läs mer om olika åsikter om kampanjen här.

En annan positiv effekt av kampanjen är att behovet av apologetik blir tydligare bland de kristna. Apologetik handlar om intellektuella argument för att förklara och försvara den kristna tron. Det handlar helt enkelt om att visa att den kristna tron är intellektuellt hållbar och fungerar att leva efter. Roger Arnfjell har startat bloggen Gud finns nog för att möta humanisternas kampanj. Det är ett bra initiativ.

Apologetik är viktigt av flera skäl. För det första är det viktigt att undanröja intellektuella hinder för tron. Människor blir inte kristna bara genom att höra övertygande argument. Men goda argument kan undanröja hinder och hjälpa människor på vägen till tro. För det andra är apologetik också viktigt för att stärka de kristna i sin övertygelse och sin frimodighet att den kristna tron är intellektuellt hållbar.

När jag gick på gymnasiet i slutet av 70-talet läste jag mycket apologetik och jag gjorde mitt specialarbete (projektarbete) som en apologetisk uppsats med rubriken Tro på fast grund. Den författare som betydde mest för mig under den tiden var utan tvekan Francis Schaeffer. Hans böcker The God Who is There (svenska: Den Gud som finns till), Escape from Reason (svenska: På flykt från förnuftet) och He is There and He is not Silent har övertygande argumentation för att tro att Bibelns Gud existerar. Francis Schaeffer är med sitt livsverk L'Abri en härlig kombination av evangelist, filosof och bibelutläggare. Han är utan tvekan en av 1900-talets mest inflytelserika kristna tänkare. Han presenteras även på Wikipedia.

I Sverige idag är väl Stefan GustavssonCredoakademin en av de främsta apologeterna. Men det finns också flera andra intressanta författare som Per Ewert (blogg) och Henrik Kindvall. Jag tror att apologetik behövs även i vår postmoderna tid.

5 kommentarer:

  1. Det verkar som om dom som är störst kritiska mot Guds existens är evolutions vetenskapsmän. Det tycker jag e lustigt :)

    SvaraRadera
  2. Vill man ha nåt att bita i är William Lane Craig ett förslag, en av USAs ledande apologeter. Han och filosofen Alvin Plantinga har starkt bidragit med att göra kristen tro "rumsren" i akademiska kretsar på senare tid. Hans hemsida är:

    http://www.reasonablefaith.org

    Mvh,
    Tobias.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det är gulligt att de inte kallar kampanjen "Gud finns inte" utan "Gud finns nog inte".

    SvaraRadera
  4. Fast det är mer medvetet än gulligt gjort. Det speglar en revidering av ateismen som går mot en agnosticism ("nog"). Precis som Bertrand Russell på sin tid så blir det ofta svaret när ateismens grundantaganden ställs mot väggen. /Tobias.

    SvaraRadera