fredag 29 april 2011

Kom med i kampen för daliternas frihet!


Nu startar föreningen Dalit Freedom Network Sverige.

Helgen den 7-8 mars besöker Kumar Swamy Sverige för att tala vid det officiella grundandet av Dalit Freedom Network Sverige. Kumar reser världen runt och talar i olika sammanhang om daliternas utsatta situation. Han är ledare för Dalit Freedom Network i södra Indien med fler än 1000 indiska medarbetare i många olika verksamheter såsom Dalit Education Centres (skolor), slumarbeten, kvinnonätverk m.m.

Lördag 7 maj (Råslättskyrkan), Jönköping
13.30 Konstituerande årsmöte – Föreningen DFN Sverige bildas
15.00 Seminarium ”Vilka är daliterna? – berättelser från verkligheten”
16.30 Seminarium ”Vad gör DFN runt om i världen och vad betyder det för daliterna i Indien?”
18.00 ”Café Kumar”

Söndag 8 maj
10.00 Gudstjänst, Centrumkyrkan, Gislaved (alla ni som bor i närområdet – se vidare i lokalpressen för mer detaljerad information)
16.00 Gudstjänst, Råslätts Församlingsgemenskap (Råslättskyrkan), Jönköping

Anmälan till lördagens samlingar: senast 5 maj till daniel.berglund@dalitfreedom.se (Daniel Berglund) eller hanss@swissmail.org (Hans & Ruth Ström, 0371 31870, 0707 712409).

Enligt FN befinner sig ca 27 miljoner människor världen över i modernt slaveri. Av dessa finns 20 miljoner på den indiska subkontinenten. Majoriteten av dem är daliter, vilket betyder slagen i bitar eller krossad, och refererar till dem som faller utanför någon av de fyra kasterna i det hinduiska kastsystemet. Daliterna kallades tidigare för ”oberörbara” och har i tusentals år utsatts för segregering och diskriminering. Ofta har de förvägrats tillgång till utbildning och hälsovård.

För vissa daliter tar sig diskrimineringen ännu värre uttryck. Daliternas sårbara sociala, ekonomiska och utbildningsmässiga situation gör dem till lätta offer för förtryck och utnyttjande, exempelvis i form av trafficking. Kvinnor och barn trafikeras in i bordellverksamhet, tiggeri eller sexslaveri. De bestjäls på sin frihet och sin värdighet.

Dalit Freedom Network Sverige (DFNS) vill på olika sätt arbeta för att få ett slut på förtryck och diskriminering av daliter i Indien.

Informera dig om daliternas situation och bli en del i rörelsen att förbättra situationen för Indiens daliter.


Om Dalit Freedom Network
Dalit Freedom Network (DFN) arbetar tillsammans med daliterna i deras kamp för frihet, rättvisa och mänsklig värdighet genom att mobilisera mänskliga, intellektuella och finansiella resurser.
DFN verkar för de kastlösas rätt till utbildning av hög kvalitet, grundläggande sjukvård, ekonomisk utveckling, samt juridisk hjälp för att värna om daliternas lagstadgade rättigheter. DFN strävar över hela världen mot att uppmärksamma daliternas situation genom information och påverkansarbete.
Den ideella föreningen DFN Sverige (under bildande) samarbetar med DFN internationellt samt med individer och organisationer som också arbetar för daliternas rättigheter.

Du behövs
Du är viktig. DFN Sverige kan inte uträtta mer än vi har människor och ekonomi för. Det finns utrymme för så många olika insatser. Vilken insats passar dig?
- Ge en gåva till Pg 8 66 69-9 (märk betalningen DFNS)
- Bli fadder till ett dalitbarn för 175 kr/månad
- Bli medlem i DFN Sverige - Avgiften är 200 kronor för vuxna och 100 för studerande (märk betalningen med ditt namn och "medlem 2011 DFNS).
- Bli kontaktperson för DFN Sverige i ditt sammanhang
- Bli skribent/påverkansarbetare – skriv artiklar, brev, böcker, gör filmer, blogga etc.
- Bli volontär – hjälp oss med översättning, websida, grafisk design, fund raising etc.

Välkommen med i rörelsen!

Mer information finns här:




2 kommentarer:

  1. Underbart! Det finns så mycket att göra för daliters rättigheter, och det behövs en tydlig röst i Sverige som fokuserar på deras situation. En diskriminerad grupp som är så oerhört stor behöver all uppmärksamhet den kan få. Tack så mycket, Jonas.

    SvaraRadera
  2. Jag träffade Kumar i måndags i S:ta Clara, och vi fick ett gott samtal. Daliternas rättigheter är verkligen en mycket viktig fråga som måste uppmärksammas mer både i och utanför Indien.

    SvaraRadera